Lajvhemsida

Håller på med skapandet av en hemsida för vårat lokala lajv med google sites. Kan väl påpeka att det går helt OK och det är ganska tacksamt eftersom jag är rätt sopig på det här med HTML. Vi har redan en sopig gratishemsida men den är ganska begränsad just eftersom den är gratis så jag tror att det går att göra ganska mycket mer med google sites. Om inte annat är det bara att lägga ner, spendera några kronor på en domän och lära sig HTML ordentligt.

Kanske ska tvinga några av mina lakejer att hjälpa till med hemsidan så att den går framåt. Inför förra lajvet var det jag som gjorde i princip allt. Men sånt är livet - själv är bäste dräng. Det tar tid och man får ingen cred för det man gör. Helt värdelöst.

Bättre att lägga sin tid på att bygga en lajvby - då kan man i alla fall ta på resultatet. Folk är för bortskämda när det kommer till hemsidor. Funderar på att åka upp nästa helg och ta en ordentlig jobbdag på området!


Bild från senaste Nya Tolbygd, jag är påbäg upp i utkikstornet i härlägret

Barda!

På fredag kan man se säsongens första avsnitt av Barda på SVTb kl 19.15. Barda är, för er som inte känner till det, ett lajvinspirerat barnprogram där ett gäng barn ledda av Karl Ytterberg ger sig ut på äventyr för att rädda världen.

Jag kan erkänna att jag följde förra säsongen stenhårt. Tillsammans med Lurvas och Jan hypade vi serien till närmast omänskliga höjder till de något yngre lokala lajvintresserade ungdomarnas förtret - de var inte lika förtjusta i Barda som vi var.

Förra årets säsongsavslutning var spektakulär - vi struntade i TVn och projekterade bilden på en vägg och skrålade med julmust i våra dryckeshorn. Jag hoppas att årets säsongsavslutning kan bli minst lika häftig.

För att kolla på trailern så kan ni klicka HÄR

Nu ska jag återgå till diskussionerna med Jan och Lurvas över vilket tält vi bör sy - just nu lutar det mot ett ryttartält.

Hårt jobb i skogen!

Idag har jag och Lurvas (samt Gurra som var med i två timmar) jobbat lite på lajvbyn utanför Sunne. Vi fick upp en yxkastningstavla, en kortsida på långhuset, bar lite timmer, snickrade lite på tornet och lade lite jord på vägen mellan härlägret och dasset för att jämna ut den lite - det är inte den skönaste vägen att gå på men nu är den i alla fall lite bättre.

Det är lite tråkigt att det inte är fler som hjälper till men. Vi som är borgare (jag och Lurvas) och kommunister (Gurra) verkar vara de enda som värderar arbete. Det verkar som att de andra är ett gäng lata såssar som tror att någon annan ska göra allt. Fortsätter det i den här takten kommer det ta tid innan vi får någon ordentligt lajvby.

Vi får hoppas att folk tar nya tag i vår, det verkar kunna bli åtminståne två lajv på området nästa år med. Orkar vi kanske vi till och med kör tre stycken. Gurra ska arrangera ett lajv som projektarbete, det kan nog bli väldigt bra.

Om man kunde arbeta med att bygga lajvbyar skulle jag ta det jobbet oavsett lön, det är faktiskt riktigt skoj!


Lurvas snickrar på ett utkikstorn

Alvnamn

Det här med att skapa en alvkaraktär är inte alltid det lättaste. Satt på bussen upp till universitetet och klurade på ett namn. Även om det är långt kvar till nästa år så vill jag kunna vara väl förberedd och kunna göra ett gott intryck redan från början. Man vill ju tillföra lajven man är på någonting.

Namnet jag valde blev i alla fall Idhrenion, ett det betyder ungefär Son av Eftertänksamhet - eller det är i alla fall vad jag vill mena med namnet. Tyckte dessutom att det lät bra så jag kommer att köra på det.

Har även passat på att registrera mig på Elerias Skogsalvers forum. Ska se om man kan få något tips och stöd därifrån. Var tvungen att fixa en snygg avatar också så jag knåpade ihop denna:




Skönheten och Odjuret

Once upon a time, in a far away land, a young prince lived in a shining castle. Although he had everything his heart desired, the prince was spoiled, selfish, and unkind. But then, one winter's night, an old beggar woman came to the castle and offered him a single rose in return for shelter from the bitter cold. Repulsed by her haggard appearance, the prince sneered at the gift and turned the old woman away. But she warned him not to be deceived by appearances, for beauty is found within. And when he dismissed her again, the old woman's ugliness melted away to reveal a beautiful enchantress. The prince tried to apologize, but it was too late, for she had seen that there was no love in his heart. And as punishment she transformed him into a hideous beast and placed a powerful spell on the castle and all who lived there. Ashamed of his monstrous form, the beast concealed himself inside his castle, with a magic mirror as his only window to the outside world. The rose she had offered was truly an enchanted rose which would bloom until his 21st year. If he could learn to love another and earn her love in return by the time the last petal fell, then the spell would be broken. If not, he would be doomed to remain a beast for all time. As the years passed he fell into despair and lost all hope. For who could ever learn to love a beast?

Jag kan inte komma på en bättre introscen (Då är det alltså orginalet jag syftar på och inte det omgjorda introt) i någon film jag sett. Skönheten och odjuret är en så otroligt vacker film - att den dessutom har ett skönt fantasytema är inte heller helt fel (även om man kan motsätta sig vissa delar av Odjurets hushållsstab och Belles uppfinnande faders steampunkgrejer).

Som 20-årig heterosexuell kille är det inte helt OK att gråta till en film - speciellt inte en tecknad Disneyfilm. Men jag tänker lägga det könsnormativa betéendet åt sidan för en stund och erkänna att tårar för under filmens avslutande scener.



Inte för att detta inlägg var så lajvrelaterat men jag kände att jag behövde sprida denna film till alla er som glömt bort den. Dessutom, om någon anordnar ett Skönheten & Odjuretlajv - då är jag på!

Lite nya grejer

Det hände sig som så att min far hade varit på auktion häromdagen och hittat lite smått och gått till mig. Jag blev självklart väldigt glad eftersom det var fina och användbara grejer:

  • En samisk bärmes i trä med hornbitar
  • En trämugg
  • En läderpåse


Tidigare idag satt jag och skissade lite på en alvoutfit till vårens Elerialajv. Är ingen konstnär direkt men nu har jag i alla fall en idé runt hur dräkten ska se ut. Nedan följer en konceptbild:



Ska se om jag kan utveckla konceptet lite längre inom en snar framtid. Har alltid velat spela alv så det ska bli kul att testa. Nu gäller det bara att samordna gruppen så att det blir bra.

Fjällheim - skogens hemligheter

Nu har jag inte uppdaterat bloggen på en vecka men kommer som jag lovade att skriva ett inlägg om förra helgens lajv.

Lajv: Fjällheim - Skogens hemligheter
Datum: 9-11 September 2011
Område: Dalslands MedeltidsFörenings lajvområde i Högsäter, Färgelanda kommun, Dalsland
Setting: Medeltida High Fantasy (med pirater)
Väder: Fredag - sol, Lördag - uppehållsväder, Söndag - regn.


Hrodgeir vandrandes på vägen

Min karaktär: Aldhir Svan - son till greve som blivit dödad i orkanfall och fått sin borg övertagen. Aldhir hade de senaste åren fått hanka sig fram utan titel och rikedom och hade sökt sig till Fjällheim för att leta efter jobb eller anställning.
Utrustning:

  • Kläder (Två skjortlar, pösbyxor, vadmalstunika, vadmalsmantelaktig grej, sockor, hätta, blåvit tabard)
  • Skor (Näbbstövlar och låga skinnskor)
  • Rustning (Ringbrynja, läderarmskenor och ringbrynjehuva)
  • Boffervapen (1½ -handssvärd, handyxa, dolk)
  • Boffersköld (en av de blåvita på bilden nedan
  • Matdon (träskål, dryckeshorn, metallbestick, stånka)
  • Sovartiklar (Sovsäck - orkade inte vara inlajv sovutrustningsmässigt)
Min grupp: Svanföljet - Aldhirs syster Arna och sönerna till tre av hans faders tjänare Tmyrg, Aksnag och Hrodgeir.
Kort sammanfattning av gruppintrig: Se till att hamna på god fot med de utsända riddarna - de kanske kan erbjuda jobb eller dyl.
Mat: Gröt, bröd, korv, ost, soppa, äppeldryck
Sovplats: Tält en bit från långhuset, granne med det portabla värdshuset "Salta Måsen"


Improviserat vapenställ

Händelseförlopp:
Fredag: Lajvet startar 2,5 timme efter planerad starttid (16.00) - detta gör att vi inte hinner göra mer än att utforska området och bekanta oss lite med de andra grupperna. Hälsar också på riddaren och hans män - verkar göra ett gott intryck på dem. Vi hittar också en karta som någon tappat som vi inte riktigt förstår oss på. Vi bestämmer oss för att lägga oss tidigt och köra stenhårt nästa dag.

Lördag: Går upp relativt tidigt och vi lagar gröt. Träffar sedan riddaren som erbjuder oss ersättning i utbyte mot att vi hjälper till att samla in skatter. Vi skickar ut Hrodgeir och Aksnag för att leta upp stället som kartan pekar på - dock utan framgång. Vi äter lunch och sedan rustar vi på för att hjälpa Riddaren och hans män att samla in skatt. Vi flänger runt i skogen och drar in pengar och annat och får sedan några mynt i betalning. Efter runtrännandet är det vilodags och jag tar en tupplur. Vi börjar förstå att Moragdyrkarna ska hålla någon ritual för att dra ut Shiobans kraft ur skogen och snart ber riddaren oss att stjäla ett svärd som de tänker använda - snabbt och gjort så fixar Tmyrg detta och riddaren och hans män blir lika glada som förvånade. Resten av dagen går i stort sett åt att se till så ingen hittar svärdet och luska ut hur vi ska göra med hyrsvärden som hotat de flesta sällskapen. Riddaren föreslår ett bakhåll och efter mörkrets inbrott så anfaller de oss och blir snabbt nedgjorda. Senare så försöker Moragdyrkarna genomföra sin ritual men vi lyckas stoppa dem och alla är glada. Natten fortsätter med sång kring en eld innan vi går och lägger oss.

Söndag: Det regnar, alla går off-lajv långt innan lajvets planerade avslut.

Sammanfattning:
Trots att lajvets förkortades med ett par timmar i båda ändarna och att det var blött och lerigt överallt hade jag ändå trevligt. Kan ställa mig tveksam till vissa gruppers insats men det är smällar man får ta när man pysslar med en hobby som drar till sig skumt folk. En stor eloge dock till arrangörerna som fixat goda grundförutsättningar för ett bra lajv - blir det ett Fjällheim nästa år kommer jag garanterat dit!


Aksnag och Tmyrg vandrandes


Vår vän alven!


Hemkommen

Då har man varit hemma några timmar efter Fjällheim - Skogens hemligheter. Tvättmaskinen går för fullt, saker är upphängda och brynjan sprejad med 5-56 rostsprej. Jag kan säga att jag har haft det mycket trevligt i Dalslands skogar och vill passa på att tacka arrangörerna och Dalslands MedeltidsFörening för ett mycket skoj lajv.

Jag måste även säga att jag är mycket fascinerad över området - det har otroligt mycket potential även om det just nu var lite för blött för min smak.

Tänker skriva lite mer om mina tankar kring lajvet imorgon när jag är lite piggare och har stökat undan allt annat jag måste göra. Ska dock bjuda på lite bilder som jag tog innan och efter lajvet!


Hrodgeir (Glad) och Tmyrg (Lurvas) utanför Glads hus


Tmyrg (Lurvas) och Arna (Malin) på promenad


I lägret


Aksnag (Sax) och Tmyrg (Lurvas)


Nedräkningen börjar

På fredag är det då dags för årets sista inplanerade lajv för min del. Som jag nämnt tidigare så är det Fjällheim - Skogens Hemligheter som jag ska på med fyra personer till - en liten men stabil grupp.

Är ganska nöjd med intrigen som tilldelats oss - den är inte speciellt tydlig men det gör det hela desto mer öppet och spännande, jag har alltid varit en vän av frihet. Ska försöka lägga mycket fokus både på att prata med de andra deltagarna på lajvet men även försöka smyga runt lite i skogen och kanske rota fram någon adrenalinkick.

Det ska i alla fall bli skönt att komma ut i skogen och lägga all nolling och systematiskt supande bakom mig till förmån för frisk luft och äventyr. Kommer behöva denna kraftsamling för att orka med allt universitetsplugg.

Imorgon kväll kommer jag sätta mig med Henrik så vi kan pilla det sista med våra dräkter innan vi drar iväg.

Taggar lite.


Det börjar dra ihop sig

Då har man äntligen lyckats få ihop en grupp till Fjällheim - nu är jag anmäld och har betalat anmälningsavgiften på blygsamma 200 kr. Ett lagom pris som vi fattiga studenter har råd med.

Jag har konstruerat en ganska klyschig karaktär men som jag ändå tror kan bli skoj att spela. Hoppas det blir mycket orker så att man kan få vara lite rädd och orolig också. Alltid skoj med lite spänning i tillvaron, det går ju inte att myslajva hela tiden!

Vi ska se hur mycket jag hinner pyssla med utrustningen innan lajvet, har införskaffat mig skinn-nålar så att jag ska kunna sy i lädret jag köpte. Mitt största dilemma just nu är hur mycket rustning jag skall ta med mig - kanske nöjer mig med ringbrynja och läderarmskenor - ska ju orka röra mig också.

Kanske knypplar ihop någon snabb läderrustning, vem vet!




RSS 2.0